Onderzoek bewijst: caravanbezitters rijden het liefst met een SUV

Elk jaar vraagt campingspecialist ACSI aan circa 4.000 caravaneigenaren hoe zij het liefst rijden met hun accommodatie op wielen. De top-10 van favoriete trekauto’s bestaat in Nederland vrijwel uitsluitend uit SUV’s. Bovendien kiezen de ondervraagden steeds vaker voor jongere en schonere auto’s. Inmiddels is 6,5% van de nieuwe trekauto’s volledig elektrisch.

Waarom is de SUV zo populair?

Het belangrijkste aspect voor een trekauto is dat hij sterk en zwaar genoeg moet zijn om een caravan te trekken. Tel daarbij het feit dat een groot deel van de caravaneigenaren wat ouder is en dus een hoge instap fijn vindt, dan kom je automatisch uit bij de SUV als favoriete caravantrekker.

Steeds jonger en milieuvriendelijker

Gemiddeld gezien zijn auto’s van caravanbezitters nog geen 5 jaar oud. Dat is een stuk jonger dan de gemiddelde leeftijd van auto’s als we naar het gehele Nederlandse wagenpark kijken, dat is namelijk 12 jaar.

Naast dat de auto’s van caravanbezitters steeds jonger zijn, worden ze ook steeds milieuvriendelijker. In 2023 was 6,5% van de nieuwe trekauto’s volledig elektrisch. Dat was in 2022 nog slechts 2%, dus die stijging is fors. Een derde van de nieuw aangeschafte trekauto’s was hybride.

Diesel is in Nederland niet meer populair: dat aandeel zakte naar 1,6%. Het verschil met Duitsland is enorm op dat gebied. Bij onze buren rijdt maar liefst 80% van de trekauto’s op diesel.

Volvo populairste automerk onder caravanbezitters

Het populairste automerk om een caravan te trekken is volgens het onderzoek Volvo, met 11,6%. Op de tweede plaats vinden we Mazda met 10,6%. De derde plek is voor Volkswagen met 9,2%. Dat zijn niet de merken die op deze posities staan in de algemene verkoopstatistieken, dus ze doen het vooral goed bij deze doelgroep.

Voorbeelden van geschikte caravantrekkers

Heb je interesse in een SUV?

Voor meer informatie over de juiste SUV in jouw situatie kun je altijd vrijblijvend contact met Autolease Twente opnemen.