Laadpaal voor thuis: waar moet je op letten?
Wie kiest voor een elektrische auto, wil zijn auto thuis ook eenvoudig en veilig kunnen laden. Een laadpaal op je eigen terrein is dan ideaal. Stroom is stroom zou je denken. Maar wordt er wel met de juiste snelheid geladen? Hoe voorkom je dat als de auto staat te laden thuis alle stoppen doorvliegen? Kortom: er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je een laadpaal voor thuis aanschaft? Wij zetten het voor je op een rij.
Hoe werkt een laadpaal?
Het is goed om eerst te weten hoe het opladen van een elektrische auto werkt. In een elektrische auto ligt een accupakket en feitelijk genomen zit de oplader voor deze accu’s ook in jouw auto. De laadpaal dient slechts als het ‘stopcontact’ voor het opladen. De onboard oplader van jouw auto zet wisselstroom uit de laadpaal om naar gelijkstroom. Zo worden de accu’s opgeladen.
Wat is het maximale laadvermogen van jouw auto?
Bij de keuze voor een laadpaal is het belangrijk dat je kijkt naar het maximale laadvermogen van de onboard oplader in jouw auto. Daar moet je het vermogen dat een laadpaal maximaal kan leveren namelijk op afstemmen. Heeft jouw elektrische auto een 1-fase oplader? Dan ligt het maximale laadvermogen op 3,6 kW of 7,4 kW.
Bij een 3-fase oplader in je auto ligt het maximale laadvermogen op 11 of 22 kW. Kies je voor een laadpaal die geschikt is voor een 3-fase oplader? Denk er dan goed over na of je per se op wilt laden met 22 kW. Daarvoor is namelijk een meterkastaansluiting van 3 x 32A nodig. Standaard is namelijk 3 x 25A. Los van de kosten voor de aanleg betaal je ook maandelijks fors meer. Bedenk je dus ook goed of dit echt noodzakelijk is.
Wel is het mogelijk om in samenspraak met onze installateur een 3-fase lader af te toppen op een maximaal aantal ampères. Hierdoor is het niet noodzakelijk om maandelijks meer aan je energiemaatschappij te betalen, en ben je toch op de juiste manier voorbereid op de komst van jouw elektrische auto, en ook op die daarna eventueel komt. De toekomstige auto’s zullen allemaal richting een 3-fase lader gaan namelijk.
1-fase of 3-fase
Ondersteunt de oplader in jouw auto 1-fase of 3-fase laden? Dat is ook belangrijk om te weten bij de keuze voor een laadpaal. Ondersteunt jouw auto 3-fase laden, dan wil je ook graag een laadpaal die dat aan kan. Daardoor kun je namelijk sneller opladen.
Voor een 3-faselaadpaal moet jouw meterkast aansluiting uiteraard beschikken over een 3-fase aansluiting. De meeste nieuwbouwhuizen hebben tegenwoordig standaard een 3-faseaansluiting. Beschik je nog over een 1-faseaansluiting maar wil je wel graag gebruik maken van 3-faseladen dan hoeft dat geen probleem te zijn. In de meeste gevallen kun je bij jouw elektriciteitsnetbeheerder de aansluiting laten verzwaren. De kosten daarvoor liggen bij de grootste aanbieders rond de 300 euro. Dat lijkt veel maar het kan zeker de moeite waard zijn wanneer jouw auto geschikt is voor 3-faseladen.
Laadpaal of wallbox?
Je hebt meestal de keuze uit een laadpaal of een zogenaamde wallbox. Een laadpaal is, zoals de naam al doet vermoeden, een oplader die zelfstandig op een paal staat. Een wallbox is een oplaadkast voor aan de muur. Los van de uiterlijke verschillen zijn ze functioneel exact hetzelfde. Wat je kiest ligt eraan wat voor jouw thuissituatie het meest praktisch is en wat je zelf het mooiste vindt.
Zorg voor een professionele installatie
Voor een veilig en verantwoord gebruik van de laadpaal is het belangrijk dat deze op een vakkundige manier wordt geïnstalleerd. De kosten daarvoor zijn afhankelijk van de benodigde werkzaamheden bij jou op locatie. Moet er bijvoorbeeld eerst een extra groep in de meterkast worden aangelegd? Wat is de afstand tussen de gewenste plek voor de laadpaal en jouw meterkast? Zijn er graafwerkzaamheden nodig? Al dat soort zaken bepalen de hoeveelheid werk.
Voorkom frustratie achteraf en laat je altijd goed adviseren bij de keuze voor een laadpaal voor thuis. Bij Autolease Twente werken we veel samen met J&J Techniek uit Almelo. Zij hebben ervaring met het plaatsen van laadpalen bij particulieren en geven altijd vooraf een inschatting van de kosten. Samen kunnen wij je adviseren over de mogelijkheden.