5 vragen over het opladen van jouw elektrische auto
Elektrisch rijden is op dit moment populairder dan ooit. Alleen al in juli van dit jaar werden er 2.115 elektrische auto’s verkocht. Bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. De populariteit op dit moment is deels verklaarbaar door de naderende wijziging in de bijtelling van 4% naar 8%.
Toch zijn er nog veel mensen die last hebben van koudwatervrees als het aankomt op elektrisch rijden. Veel mensen zijn bang dat de actieradius een beperking is en dat ze hun eindbestemming niet halen. Er is zelfs een officiële term voor deze angst: Range Anxiety. Maar is deze angst wel terecht?
In dit artikel lees je alles over het opladen van jouw elektrische auto. Waar kun je overal opladen? Wat heb je nodig. Wij leggen het graag aan je uit.
1. Hoe werkt het opladen van jouw elektrische auto?
Voor het opladen van jouw auto heb je een aantal dingen nodig: een oplaadkabel, een laadpaal en in de meeste gevallen een laadpas. De laadpas is noodzakelijk voor het identificeren van jouw auto dient ook als betaalpas bij openbare laadpalen.
2. Welke soorten laadpalen zijn er?
We maken onderscheid tussen drie verschillende laadpunten:
- Oplaadpaal bij jou thuis
- Publieke laadpaal
- Snellaadpaal
Thuisladen met je eigen laadpaal
Thuisladen is de meest voordelige vorm van opladen. Bovendien ook het meest efficiënt. De accu laadt namelijk het beste op als de auto lang stilstaat. Als jij thuis heerlijk ligt te slapen is dus een prima moment voor het opladen van jouw auto.
Hoewel je de meeste elektrische auto’s ook op kunt laden via een normaal stopcontact, raden we eigenlijk altijd een laadpaal aan voor thuis. Daarmee laad je jouw auto sneller en veiliger op. Er zijn diverse partijen waarbij je een laadpaal aan kunt vragen en in sommige gevallen kun je hem zelfs bij de gemeente aanvragen. Voor thuisladen heb je wel een eigen parkeerplek nodig.
Thuisladen is echt geen rocket science meer. Sterker nog, bij Autolease Twente kun je de financiering van de laadpaal meenemen in jouw leasecontract.
Publieke laadpalen
Wist je dat Nederland het land is met de meeste laadpalen? Dat zien we ook terug in het aantal beschikbare publieke laadpalen. Onder de publieke laadpalen verstaan we de laadpalen die vrij toegankelijk zijn. Meestal zijn ze eigendom van de gemeente. Incidenteel kun je gratis laden maar bij de meeste publieke laadpalen heb je een oplaadpas nodig. Plug de stekker in jouw auto, houd je laadpas voor de aangewezen plek en laden maar.
Soms ontkom je er niet aan dat je onderweg moet laden. Wil je weten waar de dichtstbijzijnde laadpaal is? Via deze handige website heb je altijd een actueel overzicht van de laadpalen bij jou in de buurt.
Snelladen
Toegegeven, benzine of diesel tanken gaat een stuk sneller dan het opladen van jouw elektrische auto. Om toch snel even bij te laden zijn er diverse snellaadpalen. Je vindt ze meestal op grote carpool- en parkeerterreinen en langs de snelweg. Mits jouw auto geschikt is voor snelladen kun je vaak in de tijd van een kop koffie snel even bijladen zodat je weer voldoende actieradius hebt. Ook voor deze laadpalen is een laadpas noodzakelijk.
3. Hoe vraag ik een laadpaal aan?
Op jouw eigen oprit mag je altijd zelf een laadpaal installeren. Wij werken daarvoor samen met gecertificeerde partijen die kunnen zorgen voor de correcte en veilige installatie van jouw laadpaal. Autolease Twente kan het desgewenst volledig voor je regelen. Beschik je niet over een eigen oprit waar je jouw auto op kunt laden dan ben je in veel gevallen afhankelijk van een openbare laadpaal. Deze kun je aanvragen bij de gemeente. Veel gemeenten hebben specifieke regels voor laadpalen maar zijn in bijna alle gevallen verplicht om hun medewerking te verlenen. Ook hierin kan Autolease Twente jou adviseren.
4. Hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto?
Dat is van meerdere factoren afhankelijk. Het ligt er namelijk maar net aan hoe vol je accu’s nog zijn. Ook het soort accu is bepalend voor hoe snel je jouw auto op kunt laden. Daarnaast is ook de manier van laden van invloed. Laad je thuis via het gewone stopcontact jouw auto op? Dan kan het maar zo 8 tot 10 uur duren voordat de accu’s weer vol zijn. Maak je gebruik van jouw eigen laadpaal of een publieke laadpaal dan is de laadtijd gemiddeld zo’n 4 uur voor volle accu’s. Met snelladen kun je vaak in slechts en half uur weer volledig opladen.
5. Hoe veilig is het opladen van een elektrische auto eigenlijk?
Bij het opladen van jouw auto moet je een vaste volgorde van handelen aanhouden. Bovendien staat er pas stroom op de laadkabel zodra beide stekkers zijn aangesloten. Er kan dus weinig misgaan. Let er wel op dat je bij het gebruik van een openbare laadpaal de kabel veilig neerlegt zodat deze geen hindernis vormt voor eventuele voetgangers. Los van het feit dat het laden per direct stopt zodra de stekker eruit wordt getrokken wil je natuurlijk ook niet op je geweten hebben dat een oud vrouwtje haar heup breekt dankzij jouw laadkabel.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van elektrisch rijden of wil je eens vrijblijvend proefrijden in een elektrische auto? Onze adviseurs helpen je graag op weg.