online schade melden

Waarom autoschade zelf betalen goedkoper kan zijn dan claimen bij de verzekering

Je kent het wel: je komt terug op de parkeerplaats en je ziet een deuk of kras die er eerder nog niet was. Gelukkig ben je allrisk verzekerd voor dit soort dingen, toch? Nou, dat is misschien wel zo, maar het is niet altijd het voordeligst om een dergelijke schade te claimen bij je verzekeraar. Hoe dat precies zit, leggen we je graag uit.

Het draait allemaal om de premiekorting

Als je een autoverzekering hebt, dan ken je ook ongetwijfeld de term schadevrije jaren. Voor veel mensen is dit zelfs iets om trots op te zijn. Het geeft namelijk aan hoeveel jaar je al zonder schade rondrijdt. Of liever gezegd: hoeveel jaar je al geen schade meer hebt geclaimd bij een verzekeraar.

Op basis van je hoeveelheid schadevrije jaren krijg je een plek op de zogenoemde bonus-malusladder. Je plek daarop komt overeen met een bepaalde premiekorting. Hoe langer je niets geclaimd hebt, des te meer korting krijg je op de premie die je maandelijks betaalt voor je autoverzekering.

Claim je een schade? Dan daal je per direct vijf schadevrije jaren op de bonus-malusladder en betaal je dus meer premie per maand. Hier begint de rekensom. Je kunt namelijk laten uitrekenen hoeveel extra premie je betaalt de komende vijf jaar, totdat je weer op de premiekorting van daarvoor bent. Als dit een hoger bedrag is dan wat het kost om je schade te repareren, dan kun je beter zelf de schade betalen. Zo kun je soms wel honderden euro’s besparen.

Al geclaimd? Dit kun je terugdraaien

Mocht je dit pas lezen nadat je al een claim ingediend hebt bij je verzekeraar, dan is er nog niets aan de hand. Ook na het indienen van de claim kun je er namelijk alsnog voor kiezen om zelf de kosten van het schadeherstel te betalen. Zelfs als de verzekeraar de factuur hiervoor al betaald heeft. Meestal heb je een jaar de tijd om de schade zelf terug te betalen. Doe je dit, dan daal je niet op de bonus-malusladder en kost het je geen extra premie.

Kortom: maak bij autoschade een berekening van wat het kost aan extra premie wanneer je de schade claimt. Is dit bedrag hoger dan de schade laten herstellen? Betaal dan zelf voor de reparatie.