Verandering bijtelling elektrische auto’s: 4% naar 8%

De overheid stimuleert al geruime tijd het zuinig rijden. Maatregelen ter bevordering van duurzaam rijden waren onder andere minder wegenbelasting en een lagere bijtelling voor schonere auto’s. Kortom, duurzaam rijden was direct voelbaar in onze portemonnee. We blijven toch Hollanders dus als het voordeliger kan dan doen we dat. Dat heeft de overheid ook gemerkt.

Kort samengevat is schoner rijden te populair en dat merkt de overheid direct aan de schatkist. De overheidskosten zijn groter dan de milieuwinst. Dus worden de maatregelen weer aangepast in het voordeel van de overheid.

Wat betekenen de veranderingen voor jou? Wij leggen het aan je uit.

Wat gaat er veranderen in 2020?

Schaf je in 2020 pas een elektrische auto aan dan ga je meer betalen. Per 1 januari 2020 wordt het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s namelijk verdubbeld. Behalve de verhoging van het percentage bijtelling wordt ook de zogenaamde bijtelling cap bijgesteld van €50.000 naar €45.000. Concreet komt het erop neer dat je vanaf het nieuwe jaar 8% bijtelling betaald over de eerste €45.000,- voor een elektrische auto. Komt de fiscale waarde van jouw auto boven de cap dan betaal je voor alles boven die €45.000,- gewoon de volle mep van 22% bijtelling.

En de bijtelling voor elektrische auto’s na 2020?

Die wordt de komende jaren nog verder opgeschroefd. Uiteindelijk zal de bijtelling voor elektrische auto’s ook stijgen naar 22%. Vanaf 2026 is er geen verschil meer in bijtelling.

Bijtelling emissieloze auto’s (elektrisch/waterstof)

tabel bijtelling elektrische auto's

Bijtelling auto’s met uitstoot (benzine/diesel/hybride)

overzicht bijtellingspercentages leaseauto per jaar

Liever helemaal geen bijtelling betalen? Lees er alles over in onze blog leasen zonder bijtelling.

Wat als je nu al een elektrische auto rijdt?

Heb je nu al een elektrische auto dan veranderd er in principe niets per 1 januari 2020. Vanaf het moment dat je de auto op naam hebt, dan staat het bijtellingspercentage voor 60 maanden vast. Heb je in 2019 dus een elektrische auto gekregen dan profiteer je nog tot 2024 van de lage bijtelling van 4%. Daarna stelt de belastingdienst opnieuw het percentage bijtelling vast voor de dan geldende regels.

Koop je in 2020 een elektrische auto? Het bijtellingspercentage is dan weliswaar 8% maar ook daarvoor geldt dat het voor 5 jaar vast staat. Dan rij je dus tot 2024 met 8% bijtelling. De verandering in de bijtellingspercentages zijn dus van invloed voor het moment waarop je de auto op naam hebt.

Rij je nog niet elektrisch maar wil je dat wel?

Zorg dan dat je voor 2020 overstapt in een elektrische auto! Alleen dan profiteer je nog tot 2024 van slechts 4% bijtelling over de eerste €50.000,-.

Het is dus de kunst om zo goed mogelijke elektrische auto te vinden met een lage aanschafwaarde en hoge actieradius. Die moet ook nog eens in 2019 beschikbaar zijn zodat je in aanmerking komt voor de lage bijtelling. Bij Autolease Twente hebben we dit al zien aankomen. Daarom hebben we een leuke voorraad opgebouwd met nieuwe en jong gebruikte elektrische auto’s.

Wij hebben momenteel nog op voorraad:

Op zoek naar een specifiek model?

Liever wat anders dan de hierboven genoemde auto’s? Geen nood: op verzoek importeren wij ook auto’s voor onze klanten. Ook elektrische auto’s. Zo importeerden we al meer dan eens een Tesla of Jaguar I-Pace.

Het werkt simpel. Jij geeft aan ons jouw wensen door en wij gaan voor je opzoek naar de ideal auto. Hoe het werkt en hoe lang zoiets duurt lees je in ons blog over het importeren van een leaseauto.