Winterbanden: wissel op tijd

Met het prachtige weer dat we in oktober nog hadden, is niemand bezig met winterbanden. Logisch, vinden ook wij. Toch is het wel verstandig om vast een afspraak te plannen voor het wisselen van de banden.

Wisselpiek in november

Traditiegetrouw is november de maand waarin er een enorme piek is voor de winterwissel bij leaseauto’s. Zodra de eerste nachtvorst zich aandoet of de eerste natte sneeuw neervalt, gaat iedereen massaal bellen voor winterbanden. Wil je niet overvallen worden door het slechte weer dan is het zaak om tijdig een afspraak te plannen.

Als bestuurder van een leaseauto van Autolease Twente maak je zelf de afspraak voor jouw bandenwissel.

Ga je op wintersport? In deze landen zijn winterbanden verplicht

Ga je al op wintersport als de temperatuur in Nederland nog niet is gedaald? Denk ook dan aan het tijdig wisselen naar de winterbanden. In de volgende landen zijn winterbanden namelijk verplicht.

  • Duitsland
  • Finland
  • Frankrijk
  • Luxemburg
  • Italië
  • Noorwegen
  • Oostenrijk
  • Zwitserland

Rij je alleen door deze landen heen, maar is het niet je eindbestemming? Ook dan zijn winterbanden verplicht. Voorkom flinke boetes en wissel op tijd.

Winterbanden, ook zonder sneeuw betere prestaties

Nog altijd horen we weleens de kritiek “Ja met die zachte winters in Nederland valt er bijna nooit sneeuw…” Dat klopt helemaal. Maar winterbanden zijn geen sneeuwbanden. In de laatste paar maanden van het jaar daalt de temperatuur vaak snel. Vooral in de ochtenden en avonden kan het kil zijn. Bij een temperatuur van 7 graden raden we al aan om op winterbanden te gaan rijden. De prestaties van een winterband zijn dan namelijk beter dan die van de zomerband. Het rubber is flexibeler waardoor je meer grip hebt. Meer betekent een betere remweg.

Veelgestelde vragen over winterbanden:

In welke Europese landen zijn winterbanden verplicht?

Duitsland
Finland
Frankrijk
Luxemburg
Italië
Noorwegen
Oostenrijk
Zwitserland

Moeten winterbanden ook bij een zachte winter?

Echt strenge winters kennen we in Nederland al lang niet meer. Maar sneeuw en flinke vorst zijn niet noodzakelijk om winterbanden te plaatsen. Bij temperaturen van 7 graden of lager zijn winterbanden al veiliger dan zomerbanden.

Wie is bij een ongeval aansprakelijk als je ‘s winters niet op winterbanden rijdt?

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Daardoor maakt het bij een ongeval in Nederland geen enkel verschil. Krijg je een ongeval in een van de Europese wintersportlanden waar winterbanden wel verplicht zijn, dan kan het rijden zonder winterbanden wel degelijk gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid. In het ergste geval krijg je (een deel) van de schade niet vergoed.

Wat is het voordeel van winterbanden?

Bij winterse temperaturen en weersomstandigheden hebben winterbanden vaak meer grip dan zomerbanden. Dat maakt rijden met winterbanden veiliger. Zeker in het geval van sneeuw of ijs, wint een winterband met voldoende profiel het altijd van een zomerband.

Wanneer moet ik mijn banden wisselen?

Daar is geen harde richtlijn voor. Wij geven vaak aan dat je het beste kunt wisselen als de temperatuur onder de 10 a 7 graden komt. Dat is vaak tussen november en april. Als geheugensteuntje kun de banden laten plaatsen zodra de wintertijd ingaat. Of houdt gewoon de weersvoorspellingen in de gaten. Hou er wel rekening mee dat wanneer het gaat sneeuwen, de wachttijden voor de wissel snel oplopen. Iedereen wil dan vaak tegelijk wisselen. Onze bonustip: wissel daarom op tijd.

Kan ik het hele jaar op winterbanden blijven rijden?

Nee, dat raden we af. Bij hogere temperaturen slijten winterbanden namelijk sneller dan zomerbanden. Daarnaast is zijn de prestaties van winterbanden bij zomerse temperaturen veel minder goed. Daarom raden we aan om in de zomertijd altijd met zomerbanden te rijden.