Ioniq 5

Wat is actieradius?

Je hebt het vast weleens gezien of gehoord: actieradius. Bij een televisiereclame van een nieuwe auto of op de website bij de zoektocht naar een elektrische auto. Wat is actieradius? Wat betekent deze term die bij (elektrische) auto’s worden benoemd. Op deze pagina gaan we hier uitgebreid op in zodat je na het lezen van dit artikel kunt meepraten over de actieradius van een auto.

Wat is actieradius bij een auto?

Actieradius is de afstand die een auto kan afleggen voordat hij weer moet worden opgeladen of getankt. Het is de ‘brandstof’ van een auto om te weten hoe ver je kunt gaan voordat je opnieuw moet bijvullen. Bij elektrische auto’s geeft de actieradius aan hoeveel kilometers je kunt rijden met een volle accu. Bij benzine- of dieselauto’s wordt er aangegeven hoeveel kilometers je kunt rijden met een volle tank.

Vooral actieradius bij een elektrische auto

De term actieradius wordt vaker genoemd bij elektrische auto’s dan benzine- of dieselauto’s. Actieradius bij een benzine- en dieselauto is minder belangrijk omdat ze A: over het algemeen een grotere reikwijdte hebben op een volle tank en B: gemakkelijk opnieuw bijgetankt kunnen worden bij elk benzinestation als de brandstof opraakt. Bij een elektrische auto is de actieradius dus belangrijker om een inschatting te maken van afstanden tussen oplaadmogelijkheden.

Het verschil tussen bereik en actieradius

Bereik en actieradius worden vaak door elkaar gebruikt. Bereik is de totale afstand die een auto kan afleggen met de beschikbare energiebron, zoals elektriciteit of brandstof. Actieradius is de afstand die een auto daadwerkelijk kan rijden voordat de energie op is. Er wordt dus rekening gehouden met de ‘werkelijkheid’, zoals heuvels of zandpaden waarmee je meer brandstof verbruikt. Kortom: bereik is wat de auto theoretisch kan doen, terwijl actieradius is wat de auto in werkelijkheid kan doen.

Actieradius afhankelijk van factoren

De actieradius van een auto is afhankelijk van verschillende factoren. Auto uitrusting, rijstijl bestuurder, gekozen route, weersomstandigheden en meer.  Zo zijn er verschillende factoren die de actieradius snel laten afnemen of zelfs voor een grote actieradius zorgen.  

Factoren die de actieradius snel laten afnemen:

  • Rijden op hoge snelheid, zoals op de snelweg. Het verhoogt de luchtweerstand en verbruikt daardoor meer energie.
  • Rijden in bergachtige gebieden. Door het vaak optrekken en afremmen verbruikt de auto meer energie.
  • Het gebruik van airconditioning of verwarming. Dit kost extra energie en kan de actieradius verminderen.
  • Rijden met zware ladingen of veel passagiers kan het energieverbruik laten toenemen.

Factoren die zorgen voor een grotere actieradius:

  • Rijden op lage snelheid, zoals in de stad. Zorgt voor minder luchtweerstand en verbruikt minder energie.
  • Het gebruik van regeneratief remmen, waarbij energie wordt teruggewonnen tijdens het afremmen. Helpt om de batterij op te laden en de actieradius te vergroten.
  • Een efficiënte rijstijl, zoals soepel accelereren en anticiperen op het verkeer. Dit kan het energieverbruik verminderen en de actieradius verlengen.
  • Het verminderen van airconditioning of de autoverwarming kan ook helpen om energie te besparen en de actieradius te vergroten.

Daarnaast zijn een tal van voorbeelden die de actieradius beïnvloeden. Bijvoorbeeld het gebruik van winterbanden, dit zorgt voor een kortere actieradius dan zomerbanden. Met een WLTP actieradius heb je een betere indicatie van de actieradius.

Wat is WLTP actieradius?

Bij nieuwe personenauto’s is het vermelden van een WLTP actieradius verplicht. WLTP (Worldwide harmonized Light-Duty Test Procedure) geeft een realistischer beeld van hoe ver de auto daadwerkelijk kan rijden in het dagelijks leven. Het is een nauwkeurige test die rekening houdt met verschillende rijomstandigheden zoals snelweg- en stadsverkeer, gebruik van verwarming of het gebruik van airconditioning.

Je weet nu wat een actieradius betekent

Wat is de actieradius van een Tesla? Wat is actieradius van een Fiat 500? Vragen die je na het lezen van deze pagina kunt beantwoorden. Nu kun je beter een verre reis plannen met een elektrische auto of een auto voor woon-werkverkeer kiezen. Hulp bij de zoektocht naar een leaseauto met voldoende actieradius voor jouw specifieke situatie? Onze leaseadviseurs helpen je graag met het kiezen van een geschikte auto die voldoet aan al je (actieradius)wensen. Neem vandaag nog contact met ons op via de contactpagina en rij direct weg in je gewenste auto.