Vijf tips om hagelschade te voorkomen

De zomermaanden brengen niet alleen zon en plezier, maar soms ook onverwachte hagelbuien. Hagelschade kan aanzienlijke kosten en ongemakken met zich meebrengen, vooral wanneer je op vakantie bent met jouw lease-, huur- of privéauto, caravan of camper.

Hier zijn enkele preventieve maatregelen die je kunt nemen om hagelschade te voorkomen en jouw vakantie zorgeloos te maken. Want schade aan jouw auto zit je nooit op te wachten.

1. Gebruik beschermende hoezen

Eén van de meest effectieve manieren om jouw voertuig te beschermen tegen hagel is het gebruik van een beschermende hoes. Er zijn speciale hagelbestendige hoezen beschikbaar die je auto, caravan of camper kunnen beschermen tegen de impact van hagelstenen.

 • Autocovers: Deze hoezen zijn ontworpen om de hele auto te bedekken en kunnen snel worden aangebracht wanneer er een hagelstorm wordt voorspeld.
 • Caravans en Campers: Investeer in een stevige, goed passende hoes voor jouw caravan of camper. Zorg ervoor dat de hoes hagelbestendig is en van goede kwaliteit.

2. Zoek beschutting

Wanneer er een hagelstorm op komst is, zoek dan zo snel mogelijk beschutting voor je voertuig.

 • Garages en vverkappingen: Parkeer je auto, caravan of camper in een garage of onder een overkapping. Dit biedt de beste bescherming tegen hagel.
 • Parkeergarages: Als je onderweg bent, probeer dan een parkeergarage te vinden. Deze zijn vaak beschikbaar bij winkelcentra, hotels en andere openbare gebouwen.

3. Gebruik improviseerde bescherming

Als er geen garage of overkapping beschikbaar is, kun je improviseren met de middelen die je bij de hand hebt.

 • Dikke dekens of matten: Bedek jouw voertuig met dikke dekens of (yoga)matten om de impact van hagelstenen te verminderen. Bevestig deze met touwen of spanbanden om ervoor te zorgen dat ze niet wegwaaien.
 • Luchtbedden: Opblaasbare luchtbedden kunnen ook worden gebruikt om het dak van uw auto, caravan of camper te beschermen. Zorg ervoor dat ook deze stevig vastzitten.

4. Monitor weersvoorspellingen

Voorkomen is beter dan genezen. Als je de hagel voor bent door de juiste voorbereiden te treffen scheelt dit schade. Blijf op de hoogte van de weersvoorspellingen tijdens jouw reis. Gebruik weerapps en meldingen om op de hoogte te blijven van mogelijke hagelbuien.

 • Weerapps: Apps zoals Buienradar, WeatherPro en lokale weerstations kunnen je waarschuwen voor naderende buien en stormen.
 • Alerts: Stel meldingen in op je telefoon voor waarschuwingen over zwaar weer, zodat je direct kunt reageren wanneer dit nodig is.

5. Noodreparaties bij dak- en ruitschades

Bij hagel- en stormschades kunnen alarmcentrales overspoeld raken, waardoor professionele hulp soms niet direct beschikbaar is. Daarom is het handig om voorbereid te zijn op noodreparaties om verdere schade te voorkomen.

 • Tape en karton: Houd ducttape en stevig karton bij de hand om tijdelijk gaten of gebarsten ruiten af te dekken.
 • Plexiglasplaat: Een lichtgewicht plexiglasplaat kan dienen als een noodoplossing voor ingeslagen ruiten. Bevestig deze met tape of touwen.
 • Folie en stevige vuilniszakken: Deze materialen kunnen worden gebruikt om kapotte ramen af te dichten en het interieur te beschermen tegen regen en wind. Span de folie of vuilniszak strak over de beschadigde plek en bevestig het stevig.
 • Handgereedschap: Zorg ervoor dat je altijd een basisset gereedschap bij je hebt om noodreparaties uit te voeren, zoals een schroevendraaier, tang en een mes.

Conclusie

Hagelschade kan uw vakantieplannen flink verstoren, maar met de juiste voorbereiding kun je het risico aanzienlijk verminderen en snel reageren op eventuele schade. Gebruik beschermende hoezen, zoek beschutting, improviseer indien nodig, monitor het weer en wees voorbereid op noodreparaties.

Zo kunt u met een gerust hart op vakantie gaan en optimaal genieten van jouw tijd onderweg en op vakantie. Veilige en hagelvrije reizen gewenst!