Relay Hacking: wat is het en hoe voorkom je het?

Je hoort het steeds vaker: diefstal van auto’s zonder dat er nog een sleutel aan te pas komt. Hoe werkt het? En belangrijker, hoe voorkom je dat dit ook bij jouw auto gebeurt?

Keyless Entry: deuren openen zonder sleutel

Veel moderne auto’s zijn tegenwoordig uitgevoerd met een zogenaamd keyless entry systeem. Daarbij hoef je voor het openen van de deuren, jouw sleutel niet meer uit je zak te halen. Superhandig natuurlijk, maar het heeft ook een nadeel. Om dit systeem te laten werken is er namelijk communicatie van de auto naar de sleutel nodig. Bij een reguliere afstandsbediening gaat dit altijd andersom. Dan heb je de sleutel ook fysiek nodig als je de deur wilt openen.

Hoe criminelen Keyless Entry misbruiken

Het signaal dat de sleutel naar jouw auto verzendt is vrij zwak. Daarom gaat de deur alleen open als de sleutel binnen een meter van de auto is. Criminelen hebben een ontvanger bij zich waarmee ze bij jouw voordeur het signaal van de sleutel opvangen. Het signaal wordt vervolgens versterkt richting de auto. De auto denkt dat de sleutel in de buurt is waardoor deze ontgrendelt. Starten gaat met een druk op de knop en als de auto eenmaal loopt, kan de dief er gemakkelijk mee vandoor.

Hoe jij dit kunt voorkomen

Om diefstal op deze wijze te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat het signaal van de sleutel niet meer kan worden opgepikt. Binnenshuis kan dit bijvoorbeeld door jouw sleutel in een metalen sleutelbakje te bewaren. Als je onderweg bent, heb je die mogelijkheid natuurlijk niet. Dan kun je het beste kiezen voor een speciaal hoesje dat het signaal van jouw autosleutel blokkeert. Voor een paar euro zijn deze vaak al te koop. Google op RFID SECPAC of vraag ernaar bij jouw lokale automaterialen handel. Deze hoesjes werken als een isolator van het signaal waardoor kwaadwillenden het niet op kunnen pikken.

Heb je geen metalen bakje of een speciaal hoesje voor jouw sleutel? Zorg er dan voor dat je jouw sleutel niet vlak achter de voordeur bij jouw oprit bewaart. Haal de sleutel uit je jaszak en leg hem binnenshuis zo ver mogelijk van de auto vandaan. Zo verklein je de kans dat het signaal alsnog opgepakt kan worden.

De modernste keyless entry systemen zijn trouwens beter beveiligd en zenden überhaupt geen signaal uit als er gedetecteerd wordt dat de sleutel stil ligt.