Elektrisch rijden in de winter
Elektrische auto’s en het bereik in de winter, hoe zit dat nou eigenlijk? Waarom komt een elektrische auto in de winter minder ver? In dit artikel leggen we de drie oorzaken aan je uit. Bovendien hebben we tips om ook in de winter het maximale uit jouw batterij te halen.
In de winter presteert elke auto minder
In de winter presteert iedere auto minder. Ook een benzine- of dieselauto. Er is immers meer tijd nodig om op de juiste bedrijfstemperatuur te komen. Reken gemiddeld dat het brandstofverbruik voor die tijd ongeveer twee keer zo hoog ligt.
Beste prestaties tussen de 15 en 35 graden
Een elektromotor hoef je niet eerst warm te rijden. Deze presteert in principe direct. Het grootste verschil zit in de batterij. De chemische reactie in de batterij verloopt het beste als de temperatuur ergens tussen de 15 en 35 graden ligt. In Nederland is dit gemiddeld zo’n 6 maanden per jaar het geval. Als de temperatuur lager ligt, dan neemt de energiecapaciteit van de batterij af.
Batterijverwarming voor behoud van de batterij
Een autobatterij moet een leven lang meegaan, dus hebben elektrische auto’s batterijverwarming. Door de batterij te verwarmen, voorkom je dat het proces verslechtert of dat tijdens het laden met een lage temperatuur de batterij zelf verslechtert. Iedere moderne EV heeft hier een element voor ingebouwd. Dit element verwarmt doormiddel van stroom (uit dezelfde batterij) waardoor je dus minder energie overhoudt voor het rijden. Dit is de eerste oorzaak van de kortere range in de winter.
Vaker de kachel aan
Een andere oorzaak van de krappere actieradius in de winter ligt in ons eigen verbruik. In de winter is het eerder donker waardoor je meer met licht rijdt. Bovendien wil je zelf niet in de kou zitten, dus doe je de verwarming aan. Bij een bezine-, diesel- of hybrideauto wordt de cabine verwarmd doormiddel van de restwarmte van de motor. Een elektromotor in jouw EV is echter veel efficiënter. Daardoor blijft er minder restwarmte over. Er is dus een kachel nodig om de cabine te verwarmen. Drie keer raden waar die zijn stroom vandaan haalt. Juist, uit dezelfde batterij.
Gevoeliger voor veranderende omstandigheden
De laatste oorzaak is wat algemener. Bij een moderne benzinemotor wordt grofweg 30 procent van de energie in de benzine daadwerkelijk gebruikt om mee te rijden. De rest gaat uiteindelijk op aan warmte en aandrijfverliezen. Een dieselmotor doet dit ongeveer 10 procent beter. Bij een elektromotor ligt dit rond de 90 procent. Dit is extreem efficiënt en vanuit milieuoogpunt super. Het heeft echter ook een keerzijde. Je hebt veel minder energie bij je dan er in een fossiele brandstof zou zitten. Wanneer er iets in de situatie veranderd, bijvoorbeeld wind tegen, dan is de invloed direct veel groter. Dat merk je direct in het verbruik en dus ook jouw actieradius.
4 tips voor een goede range in de winter
Wat kun je in de winter doen om toch een goede range te houden? We hebben 4 praktische tips voor je!
Gebruik de standkachel slim
Iedere moderne EV beschikt over een standkachel. Ga je elke dag om dezelfde tijd weg? Programmeer deze dan. Je hoeft niet te krabben en het zorgt er ook voor dat niet eerst de batterij verwarmd hoeft te worden.
Vermijd hoge snelheid
Dit klinkt logisch, maar de luchtweerstand neemt kwadratisch toe. Afhankelijk hoe gestroomlijnd jouw auto is, scheelt 100 of 130 kilometer per uur zomaar 50 procent in jouw brandstofverbruik.
Gebruik de warmtepomp
De meeste Hyundai’s zij standaard voorzien van een warmtepomp. Daarmee wordt rechtstreeks gemaakte warmte en ook de restwarmte opnieuw gebruikt. Hiermee ontzie je de elektrische kachel die zijn stroom gewoon uit de batterij haalt.
Gebruik de optie “Driver only”
Alleen in de auto? In alle Hyundai’s kun je in het klimaatsysteem de optie “Driver Only” kiezen. De verwarming verwarmt dan alleen het bestuurdersgedeelte van jouw auto.