De bpm-vrijstelling verdwijnt: grijp je kans!

Per 1 januari 2025 gaat de bpm-vrijstelling van bestelauto’s die op benzine, diesel of gas rijden verdwijnen. Het kan dus interessant zijn om in 2024 een bestelauto te bestellen in plaats van te wachten tot 2025. We leggen je graag uit wat er allemaal gaat veranderen en welke kansen dit biedt.

Tarief wordt afhankelijk van CO2-uitstoot

Vanaf 1 januari 2025 moet je bpm betalen wanneer je een nieuwe bestelauto aanschaft die rijdt op fossiele brandstof. Tot dat moment zijn ondernemers nog vrijgesteld van deze belasting. Het doel achter deze wijziging is het stimuleren van extra zuinige of zelfs emissievrije bestelauto’s.

Deze aanpassing kan jou als ondernemer flink wat gaan kosten als je door blijft rijden op benzine, diesel of gas. Je betaalt voortaan namelijk een bpm-tarief dat afhankelijk is van de CO2-uitstoot van de bestelauto. Oftewel: hoe zuiniger en schoner de auto, hoe minder je betaalt. In eerste berekeningen is gesproken over een BPM van €66,91/ gram CO2.

Kun je nog niet over op elektrisch? Bestel dan in 2024

Het grote voordeel van het feit dat we op tijd weten dat deze wijziging eraan komt, is dat je er actie op kunt ondernemen. Dat houdt in dat je eerst zult moeten overwegen of een elektrische bestelauto al een optie is voor jouw situatie. Daar helpen we je graag bij, want wij hebben veel kennis op dat gebied én een uitgebreid assortiment om uit te kiezen.

Maar het kan zijn dat je nog niet zonder fossiele brandstoffen je bedrijf goed kunt laten draaien. In dat geval raden we je aan om voor 31 december 2024 een nieuwe bestelauto te bestellen, als je toch al van plan was om je wagenpark te vernieuwen. Als je voldoet aan de voorwaarden, kun je dan namelijk nog gewoon gebruikmaken van de bpm-vrijstelling, ook wel de ondernemersregeling genoemd. De levering van de wagen kan dan nog wel circa een jaar duren, afhankelijk van het merk en type, maar je profiteert dan nog wel van de bestaande regeling.

Onderdeel van klimaattransitie

Met deze aanscherping van de milieuregels zet ons kabinet een volgende stap in de klimaattransitie waar we als land mee bezig zijn. Ten opzichte van personenauto’s stoten bestelauto’s namelijk meer CO2, fijnstof en stikstofoxiden uit.

Naar verwachting komen er vanaf 2030 alleen nog maar elektrische bestelauto’s op de markt. Het aanbod op dit gebied groeit dan ook enorm in de komende jaren. Wij houden je uiteraard op de hoogte en geven je graag advies op maat.

Subsidie voor emissieloze bestelauto’s

Wil je elektrisch gaan rijden met je bestelauto’s? Dan kun je ook in 2024 profiteren van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Dat levert je tot wel 12% korting op de aanschafprijs op. Het maximale kortingsbedrag is € 5.000. Voor 2024 is 21,3 miljoen beschikbaar in de subsidiepot. Het jaar daarvoor was dat 33 miljoen en dat bedrag was al in augustus op. Wees er dus op tijd bij!

Meer weten over de mogelijkheden voor bestelauto’s?

Voor meer informatie over de mogelijkheden in jouw situatie kun je altijd vrijblijvend contact met Autolease Twente opnemen.