Blijf niet rijden op zomerbanden in de winter!

Winterbanden en all season banden zijn er niet voor niets. Er zijn meerdere redenen waarom je in de winter niet moet blijven rijden op zomerbanden. Want dat is gevaarlijker dan nodig is en in het buitenland mag het bijvoorbeeld niet eens. In dit artikel leggen we je precies uit hoe dat zit. 

Remmen duurt langer op zomerbanden

Het belangrijkste voordeel van winterbanden ten opzichte van zomerbanden is dat ze ervoor zorgen dat je bij lage temperaturen beter kunt remmen. Dat komt door het profiel en hetspecifieke rubbermengsel dat is gemaakt voor rijden bij kou en sneeuw. We hoeven je vast niet uit te leggen wat dit betekent voor de veiligheid. Maar we doen het toch.

Een zomerband is vooral niet geschikt wanneer er sneeuw of ijzel op de weg ligt. In het profiel van de zomerband blijft sneeuw vastzitten, wat zorgt voor een gladde band die veel minder grip heeft. Het profiel van een winterband bestaat uit speciale groeven waar de sneeuw niet zomaar in vast blijft zitten. Met behulp van hele fijne Z-vormige groefjes kan de band zichzelf reinigen. Bovendien hebben winterbanden een groter contactoppervlak met de weg, wat voor veel meer grip zorgt in de sneeuw. 

Stel dat je met zomerbanden zou rijden op een weg die besneeuwd is, dan is je remweg veel langer dan bij winterbanden. Dat gevaar kun je vermijden door een bandenwissel.

In veel landen zijn winterbanden verplicht

Nu hebben we in Nederland niet heel vaak besneeuwde wegen, maar wij Nederlanders trekken ook nogal eens de grens over voor een (wintersport)vakantie. In dat geval is het vaak zelfs verboden om op zomerbanden te rijden, want er zijn specifieke regels per land voor het verplicht rijden op winterbanden. De regels en boetes verschillen per land.

Het spreekt voor zich dat je op winterbanden wilt rijden wanneer je naar een wintersportgebied gaat. Soms heb je daar ook nog sneeuwkettingen bij nodig, waar ook weer regels per land voor gelden. 

Goed om te weten: all season banden worden niet altijd geaccepteerd als veilige banden. Dit verschilt per situatie, dus check dit voordat je vertrekt.

Kies uit winterbanden of all season banden

Kortom: winterbanden zijn specifiek ontwikkeld voor de weersomstandigheden in de koudere maanden van het jaar. Je rijdt er veiliger, zuiniger en dus voordeliger mee.

Geen zin in een bandenwissel? Ook daarvoor is een oplossing. Ongeveer een derde van de autorijders kiest ervoor om te rijden op all season banden. Die combineren de eigenschappen van zowel zomer- als winterbanden, zodat ze in elk seizoen veilig zijn. Tenminste, op Nederlandse wegen. Want als het sneeuwt wil je echt wel op winterbanden rijden.

Meer weten over winterbanden?

Voor meer informatie over de juiste banden in jouw situatie kun je altijd vrijblijvend contact met Autolease Twente opnemen.