auto huren in het buitenland

Auto huren in het buitenland: waar moet je op letten?

Ga je op vliegvakantie? Dan kan een huurauto heel handig zijn. Je kunt dan gaan en staan waar je wilt. Maar een auto huren in het buitenland zorgt ook voor de nodige stress en onzekerheid. Want hoe boek je veilig en voordelig een huurauto? En waar moet je op letten? We zetten de belangrijkste zaken voor je op een rij!

Is een creditcard nodig?

In bijna alle gevallen heb je een creditcard nodig als je een auto huurt in het buitenland. Jouw creditcard is voor de meeste verhuurders namelijk een waarborg voor eventuele schade, verkeersboetes, de borg en het eigen risico. Let op: prepaid creditcards worden voor huurauto’s nagenoeg nergens geaccepteerd!

Hoe zit het met meerdere bestuurders?

Ben je van plan bent veel kilometers te rijden? of je wilt niet altijd de BOB zijn? Dan is het handig dat meerdere mensen in de huurauto mogen rijden. Bij de reservering kun je vaak al een of meerdere extra bestuurders doorgeven. Afhankelijk van waar je boekt, betaal je daarvoor vaak wel een paar euro per dag extra.

Volstaat een Nederlands rijbewijs?

In veel landen buiten de Europese Unie is naast je Nederlandse rijbewijs ook een Internationaal Rijbewijs vereist. Ons rijbewijs is standaard al in het Nederlands, Engels, Frans en Duits. Voor anderstalige landen is het handig om bij de ANWB te checken of je een Internationaal Rijbewijs nodig hebt.

lees meer over het Internationaal Rijbewijs

Borg betalen

Sommige verhuurders hanteren een borg. Die kan oplopen tot een paar honderd euro. Vaak wordt dit bedrag als reservering op jouw creditcard geboekt. Lever je de auto zonder schade weer in, dan krijg je de borg weer retour. In dat geval wordt de reservering op jouw creditcard weer opgeheven.

Wat te doen bij schade?

Rij je onderweg schade met je huurauto of zijn jullie betrokken bij een ongeval? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de verhuurmaatschappij. Die kunnen je informeren wat de consequenties zijn en wat je moet doen. In het geval van pech is de verhuurder altijd verantwoordelijk voor het regelen van een oplossing. Zo kunnen ze je naar een garage begeleiden of een andere huurauto leveren.

7 tips voor het huren van een auto in het buitenland

Met onze praktische tips kom je niet voor verrassingen te staan als je in het buitenland een auto huurt.

1. Boek vanuit NL bij een bekende verhuurder

Boek tijdig en neem de tijd om een goede verhuurder uit te zoeken. Het is vrijwel altijd goedkoper als je een auto vooraf in Nederland boekt. Het voorkomt ook een eventuele taalbarrière. Kies bij voorkeur voor een grote internationale autoverhuurder. Zij hebben vaak een Nederlandse boekingssite. Zo kun je op je gemak de huurvoorwaarden doorlezen in je eigen taal. 

2. Boek slim: betaal geen onnodige dagen

Kijk goed wanneer je de auto eigenlijk huurt. Haal je de auto om 13:00 uur op en lever je hem om 17:00 uur in? Dan betaal je bij de meeste verhuurders toch een volle dag.

3. Kies niet de goedkoopste auto maar de juiste

Een kleine compacte auto is verleidelijk omdat deze vaak het goedkoopst is. Maar wil je op vakantie bijvoorbeeld de bergen in met de auto? Dan heb je aan een kleine auto vaak niets. Kies vooraf ook voor een auto die ruim genoeg is voor jou en je passagiers én jullie bagage. Een upgrade ter plaatse is niet altijd meer mogelijk en maakt je bovendien een makkelijk “slachtoffer” voor de verhuurder. Je betaalt geheid de hoofdprijs voor je upgrade.

4. Regel zelf je navigatie

Navigatiesystemen via de verhuurder zijn vaak zo prijzig dat je aan het eind van de huurperiode je navigatiesysteem ruim hebt afbetaald. Check of er navigatie standaard in de auto zit, neem zelf een TomTom mee of gebruik een navigatie app op je smartphone. De meeste navigatie-apps zijn ook offline te gebruiken. Zo vermijd je hoge internetkosten. maakt. Denk dan wel aan een autolader voor je telefoon.

AvroTros Radar heeft 4 apps voor je getest. Bekijk ze via onderstaande link.

ontdek de 4 handige navigatie apps van Radar

5. Check je huurauto en maak foto’s

Controleer de huurauto goed bij het ophalen. Controleer of alles werkt en noteer eventueel de kilometerstand. Maak vooraf foto’s rondom de auto. Heeft de auto al schade? Zorg dan dat dit wordt aangetekend op het huurcontract. Lever de auto bij voorkeur tijdens kantoortijden in. Zo kun je met de verhuurders de auto checken en word je niet bij thuiskomst ineens verrast met schade aan de huurauto. Maak bij voorkeur ook foto’s voordat je de auto weer inlevert.

download de ANWB checklist voor huren in het buitenland

6. Zet het noodnummer in je telefoon

Pech en schade zijn altijd vervelend. Helemaal als er ook nog eens sprake is van een taalbarrière. Check daarom van tevoren of de verhuurmaatschappij een 24/7 hulplijn heeft. Het liefst met een Nederlandse contactpersoon. Dat praat in het geval van schade of pech wel het makkelijkst.

7. Lever de huurauto altijd met een volle tank in

Dit scheelt namelijk veel geld. Het klinkt verleidelijk dat je de auto met een lege tank weer in mag leveren. Maar in bijna alle gevallen betaal je te veel als de huurmaatschappij een volle tank in rekening brengt. De tarieven voor benzine liggen namelijk een stuk hoger dan de benzinepomp langs de weg.