Sneeuwkettingen plaatsen: zo doe je dat

Sneeuwkettingen plaatsen is een vaardigheid die je niet vaak nodig hebt. Maar als je het doet, is het cruciaal dat je het goed doet.

Ga je binnenkort op wintersport en wil je goed voorbereid op pad? Bekijk dan zeker deze praktische handleiding (met video) voor het correct monteren van sneeuwkettingen. Want grote kans dat je op wintersport te maken krijgt met situaties waarin je blij bent dat je sneeuwkettingen bij je hebt.

Hoe plaats je sneeuwkettingen? Volg deze stap voor stap handleiding

Benodigde tijd: 10 minuten

Bekijk de video of volg onderstaande stappen.

 1. Controleer vooraf of de sneeuwkettingen geschikt zijn

  Controleer voor vertrek of de sneeuwkettingen geschikt zijn voor jouw banden(maat). Dit staat meestal aangegeven op de verpakking van de kettingen. Huur je bij ons een voertuig met wintersportpakket, dan hebben wij dit al voor je gecontroleerd.

 2. Denk aan je eigen veiligheid

  Zoek een veilige en vlakke plek om de kettingen te plaatsen. Bijvoorbeeld een parkeerplaats of bij een tankstation.

 3. Leg de kettingen op de grond

  Leg de kettingen uit op de grond en maak ze los van elkaar.

 4. Plaats de sneeuwketting om de band

  Plaats de sneeuwketting achter om de band van de aangedreven assen (voorwielaandrijving en achterwielaandrijving) en maak de uiteinden (die aan de zwarte kabel zitten) aan elkaar vast. Zorg dat je goed controleert of ze ook daadwerkelijk goed vast zitten.

 5. Bevestig de bovenkant van de zwarte schakels

  Bevestig aan de bovenkant van de sneeuwketting de zwarte schakels aan de oranje haak en leg de grote zwarte kabel achter de band.

 6. Span de sneeuwketting aan

  Bevestig nu de onderkant van de zwarte schakels aan de onderste oranje haak. Span de sneeuwketting aan, zodat deze strak om de band zit. Dit doe je met behulp van de oranje spanner die aan de kettingen zit.

 7. Controleer of ze goed zitten

  Controleer of de sneeuwketting goed op zijn plek zit en niet los of gedraaid zit.

 8. Rij langzaam en voorzichtig en controleer nog een keer

  Rij langzaam en voorzichtig en met aangepaste snelheid met de sneeuwkettingen om de banden. Controleer na 50-200 meter of de sneeuwkettingen nog steeds goed zitten.

Het gebruik van sneeuwkettingen

Het gebruik van sneeuwkettingen is niet alleen een kwestie van montage. Het is ook belangrijk om dat je weet wanneer én hoe je ze gebruikt:

 • Plaats de sneeuwkettingen voordat je een besneeuwd gebied betreedt.
 • Rijd niet harder dan de aanbevolen snelheid met kettingen.
 • Verwijder de kettingen zodra je op een schone weg komt en voorkom slijtage.

Hoe werken sneeuwkettingen?

Sneeuwkettingen zijn onmisbaar voor een veilige rit op besneeuwde of beijzelde wegen. Zonder voldoende grip kan jouw auto gaan slippen en glijden. Dat beperkt de bestuurbaarheid ernstig en verhoogt het risico op ongelukken aanzienlijk.

Door het gebruik van sneeuwkettingen om je banden, verbeter je de tractie en vergroot je de grip op het wegdek. De schakels van de kettingen zorgen er namelijk voor dat jouw banden zich beter kunnen vastbijten in sneeuw en ijs. Daardoor kun je beter accelereren, remmen en sturen. Wel zo veilig!

Waarom zijn sneeuwkettingen belangrijk?

Sneeuwkettingen vergroten niet alleen de veiligheid in winterse omstandigheden. Ze zijn ook in veel landen wettelijk verplicht onder bepaalde winterse omstandigheden. Denk aan sneeuwval of gladheid. Zorg dus dat je voor vertrek op de hoogte bent van de wetgeving van het land en de regio waar je naartoe gaat. Check hier hoe het zit met winterbanden en sneeuwkettingen in het buitenland.

Veilig op wintersport met sneeuwkettingen

Met deze instructies ben je goed voorbereid op het veilig plaatsen en gebruiken van sneeuwkettingen. Onthoud dat een goede voorbereiding en het volgen van de juiste stappen essentieel zijn voor een veilige reis. Rijd voorzichtig en houd je aan de snelheidslimieten om ongelukken te voorkomen.