Nieuwe brandstoflabels aan de pomp

Sinds 12 oktober zijn er bij de tankstations nieuwe brandstoflabels zichtbaar. Ook nieuwe auto’s krijgen vanaf nu stickers die de brandstof aangeven. Euro 95 is vanaf nu E10.

In alle landen van de EU plus een aantal landen zoals Zwitserland, Turkije, Servië en Noorwegen worden voortaan dezelfde stickers gebruikt die het soort brandstof aanduiden. De labels moeten een einde maken aan verwarring bij het tanken over de grens. De brandstoffen zelf blijven ongewijzigd.

Euro 95 heet voortaan E10

Euro 95 is E10 geworden. E10 is vernoemd naar de 10 procent biobrandstof die erin zit. Dat is vanaf 2020 verplicht in alle benzine. Nederland voldoet daar met een percentage van 7% biobrandstof nu nog niet aan maar dat wordt stapsgewijs opgevoerd. Euro 98 krijgt de naam E5 omdat er vaak minder biobrandstof in zit. Diesel krijgt de code B7 vanwege de 7% biobrandstof die erin zit.

De nieuwe etiketten

Behalve in de benaming zit er ook uniformiteit in de etiketten.  De zwart-witte labels zijn in de gehele EU hetzelfde. De labels voor benzine zijn rond met een E en een cijfer die het ethanolgehalte aangeeft. De symbolen voor diesel zijn vierkant en gasachtige brandstoffen zoals LPG en waterstof krijgen een ruit.

nieuwe brandstoflabels