
Controleer regelmatig je bandenspanning!
Dit is vast niet de eerste keer dat je iets hoort of leest over bandencontrole. Daar is een reden voor: het is namelijk heel belangrijk dat je regelmatig checkt hoe het met je bandenspanning is en zo nodig extra lucht toevoegt. Zo blijft je veiligheid gewaarborgd en bespaar je ook nog eens geld. We leggen je graag uit hoe dat zit, zodat je vanaf nu netjes elke maand je bandenspanning controleert.
Waarom is je bandenspanning controleren zo belangrijk?
De voornaamste reden om elke maand je bandenspanning te checken is dat rijden met te zachte banden gevaarlijk is:
- Je kunt minder goed sturen met zachte banden;
- Je remweg bij een noodstop is een stuk langer als je banden zacht zijn;
- Je auto kan scheef trekken als je remt;
- Je hebt een hoger risico op een klapband bij lage bandenspanning.
Daarnaast zijn zachte banden ook slecht voor je portemonnee. Je banden slijten harder als ze zacht zijn, dus je moet ze eerder vervangen. Doordat zachte banden meer weerstand hebben, kost het je ook meer brandstof om ermee te rijden.
Je kunt je voorstellen dat het om deze redenen ook slecht is voor het milieu om met een te lage bandenspanning te rijden. Volgens de ANWB besparen we zo’n 300 miljoen kilo CO2 per jaar als iedereen in Nederland met de juiste bandenspanning zou rijden. Dat is net zoveel als ruim 60.000 retourvluchten van Amsterdam naar Sydney…
Hoe meet je de bandenspanning onderweg?
Bij de meeste tankstations in Nederland kun je je bandenspanning meten en direct lucht erbij in pompen als dat nodig is. Haal het dopje van het ventiel, zet de pompslang op het ventiel en laat de lucht erbij in stromen totdat je op de juiste bandenspanning zit. Vaak hoor je daar nog een signaal voor ook. Zo simpel is het!
Natuurlijk kun je ook de bandenspanning meten met een eigen bandenspanningsmeter. Volg de gebruiksaanwijzingen van jouw type en dan komt het vast goed.
Wat is de juiste bandenspanning voor mijn auto?
Goede vraag, want die verschilt per auto. In het instructieboekje vind je precies de juiste bandenspanning voor jouw auto. Misschien staat het ook op een sticker of plaatje aan de binnenzijde van het portier. Andere plekken waar het zou kunnen staan zijn achter het tankklepje of op de bandenpomp. Je ziet daar ook dat voor rijden met volle bepakking een andere bandenspanning aanbevolen wordt. Als je op vakantie gaat en de hele auto vol zit, moeten de banden dus harder opgepompt zijn dan normaal. Voor winterbanden is de ideale bandenspanning 0,2 bar hoger dan voor zomerbanden.
Maar ik heb toch TPMS?
Wanneer je een auto rijdt die na 2014 is gemaakt, dan beschikt die over ‘Tyre Pressure Monitoring System’ (TPMS). Dat is een geautomatiseerd systeem om te checken of je banden op spanning zijn. Je krijgt vanzelf een waarschuwing wanneer één of meerdere banden meer dan 20 procent onder de vereiste bandenspanning komt. Natuurlijk is TPMS een handig hulpmiddel, maar we raden je toch nog aan om zelf regelmatig je bandenspanning te controleren. Je wilt je veiligheid immers niet laten afhangen van een sensor die defect kan zijn, toch?
Wil je meer weten over je bandenspanning?
Voor meer informatie over de juiste manier van controleren of de ideale spanning voor jouw auto kun je altijd vrijblijvend contact opnemen met Autolease Twente.