SCM voertuigbeveiliging

Beveilig je auto goed met een SCM-alarm en/of volgsysteem

Je moet er toch niet aan denken dat je auto gestolen wordt? Toch is autodiefstal aan de orde van de dag. Als je dit wilt voorkomen, kun je kiezen voor een startonderbreker en/of alarmsysteem. Via een voertuigvolgsysteem kan eventueel je gestolen voertuig worden teruggevonden. SCM is de certificatie-instelling op het gebied van voertuigbeveiliging. Zij bewaken de kwaliteit van beveiligingssystemen met het keurmerk CCV Voertuigbeveiliging.

Goed om te weten: Autolease Twente is SCM Partner, wat betekent dat wij door Kiwa SCM zijn erkend. Wij kunnen daardoor goedgekeurde systemen inbouwen in voertuigen en deze certificeren. Ook kunnen wij periodieke keuringen uitvoeren op reeds gecertificeerde beveiligingssystemen.

Verschillende klassen

Verzekeraars stellen steeds meer eisen ten aanzien van beveiliging, zeker voor duurdere en luxere auto’s. Hoe hoger de waarde van de auto, des te hoger zijn de eisen die gesteld worden. Deze eisen hangen samen met de verschillende klassen waarvoor een SCM-alarm is gecertificeerd.

Klasse 1, 2 en 3: startonderbreker/alarm

 • Een Klasse 1 beveiligingssysteem is een elektronische beveiliging die voorkomt dat jouw auto door onbevoegden op eigen kracht verplaatst kan worden. Het fungeert als startonderbreker/blokkeersysteem.
 • Een Klasse 2-alarmsysteem is gelijk aan Klasse 1 en beschikt daarnaast over omtrekdetectie, interieurdetectie en alarmering door middel van sirene en knipperlichten.
 • Een Klasse 3-alarmsysteem is gelijk aan Klasse 2 maar dan met hellingshoekdetectie. Het alarm zal afgaan wanneer de hellingshoekdetectie wordt geactiveerd (bijvoorbeeld wanneer een auto wordt weggesleept).

Klasse 4 en 5: traceerbaar na diefstal

 • Heb je een Klasse 4 systeem laten installeren in je auto? Dan kan deze nadat hij onverhoopt toch is gestolen weer worden getraceerd. Het systeem geeft de locatie van je auto door aan een Particuliere Alarm Centrale (PAC). Deze centrale heeft direct contact met de politie over de diefstal en huidige locatie. Zodra de auto is gesignaleerd, kunnen zij kunnen hem direct opsporen, 24/7 in real-time. Alle functionaliteiten van Klasse 3 zitten hier ook in.
 • Een Klasse 5 systeem heeft naast de functies van een Klasse 4 systeem nog diverse aanvullende functies:
  • Koppeling aan het alarmsysteem voor doormelding aan de alarmcentrale;
  • Automatische inschakeling van het blokkeersysteem, nadat het alarm is afgegaan;
  • Er is altijd een gecertificeerd alarmsysteem aanwezig. Alleen klasse 3, B3 en M2 zijn toegestaan.

Welke moet je nu kiezen?

Die keuze is geheel aan jou. Al zal de verzekeraar in sommige gevallen ook eisen stellen. Dus als je een goede autoverzekering wilt, dan is het verstandig om de voorwaarden vooraf goed door te nemen. Hierin staat beschreven wat er gevraagd wordt van het alarmsysteem. De SCM-klasse staat hier meestal gewoon in vermeld.

Meer weten over het juiste alarm voor jouw auto?

Voor meer informatie over deze beveiligings- en opsporingssystemen kun je altijd vrijblijvend contact met Autolease Twente opnemen. Vraag naar de afdeling Wagenparkbeheer.